Känna sig ensam

Att känna sig ensam

Behovet av gemenskap är grundläggande  för alla. Vi känner oss alla  ensamma ibland.

Ibland kan ensamheten bli smärtsam, vara under en  längre tid och kännas  nästan evig. Då kan det vara knepigt att ta sig ur känslan och den påverkar hela vår vardag. Trots att vi  lever  nära inpå varandra finns det massa människor som känner sig ensamma och utanför . Man möter människor på gatorna och ingen frågar vem du är eller hur du har det. Du är helt ensam och anonym. I en värld där det verkar viktigt att vara omtyckt och populär kan det kännas svårt att erkänna  för sig själv att man känner sig ensam och längtar efter en djup och ärlig gemenskap.

Man kan lida av ensamhetskänslor trots att man har många människor omkring sig. Många av oss kan då och då känna oss otillräckliga när det gäller att skapa nya kontakter och meningsfulla  relationer. Du kanske är blyg och håller dig för dig själv, fastän du längtar efter närhet,ömhet och gemenskap. Eller också försöker du träffa vänner och bygga relationer, men känner inte att det lyckas fullt ut.  Ibland kan  ensamheten   vara något som drabbar dig under någon speciell period i livet. När du mist en vän eller partner som betytt mycket för dig, eller när barnen har lämnat hemmet. I en livskris kan det vara vanligt att känna  sig ensam.

ensam

Du kanske också känner att du har blivit lämnad ensam med ett stort ansvar, till exempel som ensamstående förälder, eller  kanske känner du dig  ensam  med stora betungande uppgifter på ditt jobb.

Drabbas av fysisk ensamhet

En  sida av ensamhet är att sakna någon som helst  fysisk kontakt med andra människor. beröring  och närhet är också en viktiga  del av den känsla av gemenskap som vi behöver för att må bra och växa.

Ta sig ur ensamheten

Det är inget fel på dig som gör att du känner dig ensam och allena.  Men  ibland kan det vara bra att ändra lite på sig själv för att skapa bättre förutsättningar för nya möten och relationer. Man kan jobba på att ändra sitt sätt att vara med andra människor och sitt sätt att möta problem. Försök att göra små förändringar i ditt bemötande med nya människor. Tänk på nya möten som möjligheter och inte som problem. du kan träffa en ny vän när du minst anar det.

Det är inte bara du som är ensam. Sköt om dig och försök att se framtiden med tillförsikt.

Vill du läsa om barn och ensamhet besök Rädda Barnen